Inšpirované Afrikou

Doteraz som svoje výrobky spájala vždy len so slovenskými motívmi. Vyrábala som slovenské suveníry a rozširovala ich sortiment, aby to nebolo len o magnetkách s fotografiou, kresbou či grafikou slovenského motívu, ale aby sa dali aj príjemne nosiť... slovom, dva (niekedy až tri) v jednom. Ideálne ako športový doplnok, ako praktický darček pre cudzinca v rodine či z práce. Ako milé prekvapenie pre partnera v cudzine. Suveníry a doplnky so slovenským dizajnom, ktoré nie sú iba chytačom prachu na poličke či chladničke.

Ale potom ma oslovili pestré farby čiernej Afriky. Slnko priamo nad vašou hlavou, sálajúce teplo, kratučké tiene. Vyprahnuté savany, s občasnými mohutnými mangovníkmi, baobaby ako z Malého princa, a oceán s mangrovníkmi a so skvostnými plážami, ale aj vysoké hory s nečakanou vegetáciou. Veľké farebné kvety. Slony, štíhle žirafy, antilopy či šelmy a množstvo pestrofarebných vtákov v safari.

Do tohto obrazu zapadajú africké kmene. Také, ktoré dodnes žijú tradičným životom (vo východnej Afrike napr. Masajovia, Samburu). Ich tradičné outfity východoafrických kmeňov sú vo výrazných farbách. Snáď najviac je zastúpená jasná červená, ktorá s ich čiernou pleťou vytvára silný kontrast a neuveriteľne žiari, ale zastúpenie farieb je tak variabilné a sú také pestré, že bežný Stredoeurópan z nich takmer oslepne, nieto aby ich ešte nosil.
Inou vizuálnou zvláštnosťou východnej Afriky je Tinga tinga. Je to výtvarné umenie, ktorého pôvod siaha do 60. rokov 20.storočia a je pomenované po jeho zakladateľovi, Tanzánijcovi E.S. Tingatinga. Ide o istý druh naivného umenia. Obrazy, ktoré sa dajú kúpiť na trhoch ale aj cez internet, vychádzajú práve z prírodných, predovšetkým však zo zvieracích motívov. Spoločným menovateľom Tinga tinga sú bodky. Najčastejšie znázorňovaným predstaviteľom bodiek sú v Afrike bežné perličky bodkované, ale aj žirafy a iná africká fauna aj flóra.

Z tohto všetkého vychádzajú farebnosti afrických látok, silné a výrazné farby, zvieracie motívy ale aj listy a plody stromov či rastlín. Nemenej zastúpené sú aj geometrické motívy s už spomínanou divokou farebnosťou, lebo farebné kombinácie sú často nečakané. Na trhoch sa vám z nich zatočí hlava. Afričanky, aj keď chodia po vodu kilometre a bývajú v chatrčiach z vlnitých plechov, z „domova“ vychádzajú denne do práce ako dámy. Máloktorá žena u nás by sa do práce tak vyobliekala (za čo tiež vďačíme v Európe uniformizmu, a to aj pri tej variete čo je dnes na trhu!).

V tom prostredí, pod silným slnkom, na čiernej pleti tieto exotické pestrofarebné kombinácie vyniknú úplne inak, ako na našich bledých kožiach v priemyselnom prostredí či strohých kanceláriách. Nemám v úmysle preto realizovať africké oblečenie, len doplnky, ktoré nás tak trochu „zviditeľnia“. Ale vedomá si preferovaných farebností v Európe (a pochopiteľne aj tých mojich), niektoré z látok sú akoby vytvorené pre mierne pásmo (na africké pomery sú naozaj „mdlé“), iné sa zas nevzďaľujú od africkej „divočiny“. Veď posúďte sami.

P.S. Materiál je bavlna, pričom väčšina látok má povrchovú úpravu voskovaním. Praním sa vosk postupne stráca. 

Viac o východnej Afrike a o kmeni Masajov v článku o Zanzibare

Späť do obchodu