O knižke Slovensko pre začiatočníkov

O Slovensku sa vie vo svete málo. Tí turisti, ktorí sem prídu, sú zo susedných krajín alebo prechádzajú stredoeurópskym regiónom a ak vôbec majú Slovensko v programe, tak potom len niekoľkohodinovú zastávku medzi Viedňou a Budapešťou. Zväčša však nemajú Slovensko v itinerári vôbec. Množstvo Slovákov žijúcich v zahraničí robí vo svojom okolí Slovensku ako turistickej destinácii väčšiu reklamu ako oficiálna štátna propagácia. Ak niekoľko takýchto jednotlivcov propaguje Slovensko tým správnym spôsobom, cudzinci sa zväčša nadchnú a prídu sem. Treba ich sprevádzať a zobrať ich tam, kde to poznáte a nemusí to byť 5-hviezdičkový hotel. Môžu, ale nemusia mať v rukách jednu z množstva publikácií o turistických zaujímavostiach Slovenska. Tieto vyzdvihujú atrakcie, ktoré má turista navštíviť – historické lokality, kúpele, lyžiarske strediská, vínne cesty či rôzne kultúrne podujatia. V takýchto sprievodcoch však turistom chýbajú odpovede na obyčajné otázky o ľuďoch, o tom, ako sa tu žije, čím žijeme, o našich tradíciách a zvykoch, o nedávnej histórii či gastronómii. Odpovede nemusia byť vyčerpávajúce, ani to nemusia byť vedecké analýzy odborníkov. Zvyčajne ich zaujíma iba stručná odpoveď na jednoduchú otázku. 

Aj preto som pociťovala potrebu napísať túto knižku. Nejde o štatisticky podložené odpovede na právnicky formulované otázky, je to stručná a subjektívna výpoveď o Slovensku ako krajiny ľudí od slovenskej autorky, ktorá sa roky venuje zahraničným turistom. Knižka prezentuje Slovensko a jej obyvateľov s ich dobrými aj tými tienistými stránkami, pojednáva o našej nedávnej histórii. Vyzdvihuje Slovensko ako neobjavenú turistickú destináciu s veľkým potenciálom, a to predovšetkým pre milovníkov prírody ale aj ako kultúrne zaujímavý produkt historicky sa miešajúcich kultúr na tomto malom území, ktoré sme zdedili.

V mapkách sú uvedené najzaujímavejšie miesta, ktoré stoja za návštevu, nájdete tu aj rady, čo je na Slovensku potrebné zažiť či čo si odniesť ako suvenír. Knižka je bohato ilustrovaná fotografiami, kresbami a rôznymi grafickými motívmi. V knižke nájdete texty v jazykoch slovenský, anglický, nemecký a španielsky.

V socializme sme boli nútení zariadiť si všetko cez známych. Predavačka nám mala odložiť banány alebo nové čižmy pod pult, všetky domáce spotrebiče sme si museli svojpomocne opraviť, náradie poskladať, materiál zohnať pod rukou. Všetko sa majstrovalo doma či na dvore. Dvor, na ktorom sa odkladá, zbiera, majstruje, parkuje, pestuje aj chová. Fotografia (na zadnej obálke knihy), ktorá napovedá o knižke viac ako text ktorý práve čítate (a mimochodom, dostupná je aj ako magnetka).

O tom všetkom je knižka Slovensko pre začiatočníkov.  

Späť do obchodu